Inspirerende nettverkssamling på Vea

En ivrig gjeng med markedshage- og allsidige småskala grønnsaksprodusenter møttes til nettverksamling i starten av november. På programmet sto erfaringsdeling, hvitløk og sesongkokeboka - og ikke minst diskusjoner om et nasjonalt nettverk. Oppfølgingen blir et nettmøte om et framtidig nasjonalt nettverk på kveldstid den 27. januar - sett av datoen nå!  

mange mennesker i en trapp
Omtrent 40 produsenter og folk fra støtteapparatet var samlet på Fagskolen Vea, som dannet en fin ramme for samlingen med sine grønne areal og historie - her har det vært utdanning i hagebruk og gartnerfag i over 100 år. Foto: Frøydis Linden / SFVL.

Fruktbare nettverk

Det er alltid inspirerende å høre hverandres erfaringer med regionale nettverk og lokale samarbeid. Lindseth og Langedrag fortalte om samarbeid i Vestfold, hvor de i fellesskap driver et utsalg langs en lokal vei mange fastboende bruker. Dette Økotorget og Horten lokalhandel har oppstått som ideer fra et lokalt gründernettverk, som de deltar i. 

Lerhol og Hallingstad fra Hallingdal fortalte om hvordan de samarbeider om å levere til restauranter på Geilo, og hvor viktig dette samarbeidet har vært både for leveringssikkerhet og kollegakontakt.

Vi fikk også høre litt om grøntmarkedet i Bergen, hvor flere produsenter står samlet for å selge produktene sine på et spisested sentralt i Bergen.  

Nasjonalt nettverk?

Alle diskuterte ivrig hva hva vi ønske at et nasjonalt nettverk skal inneholde og hvordan vi kan organisere det. Deltakerne på samlinga var positive til å samle seg i en organisasjon og flere har meldt seg i en arbeidsgruppe for å skissere videre på et forslag. 

I det videre arbeidet ønsker vi innspill fra flere og vil gjerne at dere svarer på denne spørreundersøkelsen (det er den samme som ble delt i forkant av samlinga.) Det vil gi oss mer informasjon om hva dere som produsenter ønsker å få ut av en organisering. Det tar 5 min å fylle den ut - gjør det nå! eller i jula -  frist 20. januar! Lenke spørreundersøkelsen.

Vi vil legge fram resultatene fra undersøkelsen på et stormøte, kveldstid den 27. januar for å ta de neste stegene mot å formalisere et nasjonalt nettverk. Hvis noen har innspill eller ønsker å bidra fram mot et stormøte, så ta gjerne kontakt med Sofia Bang Elm eller Mari Aas. Mer informasjon og invitasjon kommer straks.  

En bauta innen lokalmat, Gudbrandsdalsmat, representert av Ola Aukrust delte erfaringer fra mange års arbeid med produsentsamarbeid og bygge merkevare for lokalmatsprodukter. Foto: Linden.

Hjelp fra Sesongkokeboka

Hvordan kan vi møte kundens behov? Det var litt av utgangspunktet for å lage Sesongkokeboka hvor kunden får mange gode oppskrifter og tips til hva de kan lage av grønnsakene som er i overflod i hagen. Elisabeth Fagerland hadde også laget smaksprøver fra kokeboka, for å gi oss litt ekstra inspirasjon.

Boka kan fortsatt bestilles til forhandlerpris og videreselges med fortjeneste - ikke med garantert levering til jul hvis du bestiller nå, men den er uansett fin å ha i gårdsbutikken eller som tilbud til kundene dine. Bestill i denne lenken


Hvitløk og markedshagebesøk

 

På søndag fikk vi besøk av Fredrik Magnussen som delte erfaringer og tips om dyrking av hvitløk. Han deltar også i et nasjonalt hvitløksprosjekt og arbeider for dyrking av hvitløk i Norge og å bruke et større mangfold av hvitløkssorter.  Foto: Linden.

 

Vi avsluttet  samlinga med gårdsbesøk, hvor vi delte oss opp og reiste ut til forskjellige produsenter i nærområdet. Her fra Helge Hvoslef på Nes som driver solbærproduksjon. Andre besøkte Fredrik Magnussen eller Ingvild på Korsviken gård ved Lillehammer. Foto: Linden.

 

Publisert 12.12.2025